2018 metais prasidėjo„Ciber drink“ giros gamybos kūrimo procesas. Pirmiausia buvo siekiama sukurti prototipą, fermentuotą gėrimą – girą, išsiskiriančia keturiais pagrindiniais skoniais: rūgštumu, saldumu, aštrumu ir kartumu. Po to buvo siekiama į gėrimą integruoti reikiamą kiekį PRB (pieno rūgšties bakterijų), bet pasiekti norimo rezultato vis nepavykdavo, nes nuolat trūkdavo reikiamo kiekio PRB (pieno rūgšties bakterijų).

2022 m. buvo gautas Europos sąjungos fondų finansavimas giros recepto tobulinimui ir prie projekto prisijungė KTU (Kauno technologijų universiteto) mokslininkai. Projekto tikslas buvo sukurti probiotinėmis pieno rūgšties bakterijomis (PRB) fermentuoto imbierinio gėrimo bandomąjį prototipą ir imbierinio gėrimo gamybos technologiją. Projektas buvo grindžiamas originaliomis idėjomis, planuojamas sistemingai, diskutuojant su mokslininkų komanda.
Nuspręsta, kad sukurtas naujas produktas turės aiškų komercializavimo aspektą ir bus komercializuojamas tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. Nuo to momento, kada prisijungė mokslininkų kolektyvas, reikalai sparčiai pajudėjo. Giros gamybai buvo atrinktos Danijos „Hansen’’firmos PRB bakterijos. Buvo pasiektas geras bakterijų kiekis viename miligrame imbierinės giros, bet vis dar trūko vieno skaičiaus (arba 0 (nulio) po skaičiaus), nusakančio bakterijų kolonijos dydį viename miligrame skysčio. Kad gėrimą galima būtų vadinti probiotiniu, reikėjo pasiekti 106 PRB koncentraciją viename miligrame skysčio.

 

KTU ataskaita: Gamybos technologijos kūrimo ataskaita >

 

Tyrimams tęsiantis toliau, vieną dieną Aleksas savo gamybos laboratorijoje gavo norimą rezultatą. Kaip visuomet, padėjo atsitiktinumas. Nuo vienos eksperimentinės partijos užsiliko giros likutis. Trys litrai buvo supilti į stiklinį indą ir kuriam laikui pamiršti, o su imbierine gira buvo eksperimentuojama toliau.
Aleksas, bemaž praradęs viltį, netikėtai pastebėjo seniai pamirštą stiklainį su jame esančiu gėrimu. Vedamas smalsumo, jis nusprendė patikrinti mikroskopu, ar užsistovėjusiame mėginyje yra gerųjų bakterijų? Rezultatas maloniai nustebino! Jų buvo daug ir jos buvo gyvos!

Savo eksperimento rezultatais Aleksas Patapavičius pasidalino su šiame projekte dalyvavusiais KTU mokslininkais. Buvo atliktos reikiamos technologinės korekcijos, ko pasekoje gautas naujas produktas – fermentuota gira, išsiskirianti puikiu skoniu ir gerųjų PRB bakterijų gausa.
Gira „Ciber drink“, tai naujas produktas, sukurtas Lietuvos mokslininkų, Kauno technologijų universitete.